ش4 - 2 و 3-2 : الف) در موقع پتانسیل استراحت پمپ سدیم پتاسیم فعال می باشد ولی کانالهای دریچه دار سدیمی و پتاسیمی غیر فعال می باشند ب) در شروع پتانسیل عمل پمپ سدیم –پتاسیم و کانالهای دریچه دار پتاسیمی غیر فعالند و در عوض کانالهای دریچه دار سدیمی فعالند . ج) در ادامه پتانسیل عمل پمپ سدیم - پتاسیم و کانالهای دریچه دار سدیمی غیر فعالند و در عوض کانالهای دریچه دار پتاسیمی فعالند . د) میزان پتانسیل آرامش حدود 65 - هزارم ولت است در موقع پتانسیل عمل تا 40+ نیز بالا می رود . ه) منحنی پتانسیل عمل دارای دو بخش بالا رو و پایین رو می باشد که در بخش بالا رو کانالهای پتاسیم بازند و کانالهای سدیمی بسته اند و در بخش پایین رو برعکس می باشد .
شکل 6-2 : الف) خروج انتقال دهنده عصبی از نورون پیش سینا پسی به روش اگزوسیتوز صورت می گیرد . ب) در غشاء سلول پس سینا پسی گیرنده هایی شامل انواع کانال ها و پمپ ها وجود دارد که این گیرنده ها باعث تعیین نوع سینا پس می شوند یعنی این که مشخص می کنند که سینا پس تحریکی باشد یا مهاری.
قانون دیل ( dale law) : این قانون بیان می دارد که یک نورون در تمامی سینا پس های خود همواره یک نوع انتقال دهنده عصبی آزاد می کند ودر نتیجه مهاری یا تحریکی بودن سینا پس توسط انتقال دهنده های عصبی تعیین نمی شود بلکه این امر توسط گیرنده های موجود در غشای پس سیناپسی تعیین می گردد . مثلاً استیل کولین آزاد شده از نورون حرکتی در محل سینا پس با عضله مخطط تحریکی است ولی استیل کولین ازاد شده از عصب واگ یکی از اعصاب مغزی بر روی عضله قلب منجر به مهار فعالیت قلب می شود .
9-2- : لوب ها بویانی در لوب پیشانی قرار دارند و ارتباط نزدیکی با دستگاه لیمبیک دارند
11-2: الف ) بخش قرمز رنگ یک حفره یا سینوس خونی را نشان می دهد که در فضای درونی سخت شامه قرار گرفته است . ب) نرم شا مه به سطح خارجی قشر مخ چسپیده است و همراه با آن چین خوردگی و بر آمدگی و شیار دارد .
12-2: الف ) در این شکل پنچ سینا پس وجود دارد که به ترتیب عبارتند از 1- سینا پس بین نورون حرکتی و ماهیچه چهار سر جلوی ران 2- سینا پس بین نورون حرکتی و ماهیچه عقب دو سرعقب ران 3- سینا پس بین نورون حسی ( انتهای اکسون نورون حسی )با نورون رابط 4- سینا پس بین نورون حسی با نورون حرکتی ماهیچه جلوی ران (ماهیچه چهار سر )5- سینا پس بین نورون رابط با نورون حرکتی ماهیچه عقب ران (دو سر عقب ران ) ب) همانطور که در این شکل دیده می شود در بخش جسم خاکستری نخاع سه سیناپس وجود دارد که دوتا تحریکی و یکی مهاری است ، دوتای تحریکی شماره 3و4 در بالا و مهاری شماره 5 می باشد
1-3 : الف) پایین ترین یا عمقیترین گیرنده ها ، گیرنده های فشار می باشند و سطحی ترین یا بالاترین گیرنده ها گیرنده های درد می باشند ب) بجز گیرنده درد که انتهای عصبی برهنه و فاقد پوششی از بافت پیوندی است بقیه گیرنده ها ( سرما ، گرما ، فشار ) در انتهای دندریتی خود دارای پوششی از بافت پیوندی می باشند . ج) تعداد لایه های پوششی در انتهای دندریتی گیرنده ها در گیرنده فشار از سایر گیرنده ها بیشتر است .
شکل 2-3 :الف) عدسی چشم محدب الطرفین است و تصویری حقیقی ، وارونه و کوچکتر از شی بر روی شبکه تشکیل می دهد . 3-3 : الف) در سلولهای گیرنده نور بخش مخروطی و استوانه ای که دارای صفحات دایره ای شکل می باشند نقش دندریت را بازی می کنند به گونه ای که این بخش ها اثر محرک ( نور ) را به پیام عصبی تبدیل می کنند و سپس این پیام وارد جسم سلولی شده و از طریق اکسون به نورونهای بعدی منتقل می شود .
5-3 : اصلاح نزدیک بینی به کمک عدسی هلالی و اگرا و دوربینی به کمک هلالی همگرا می باشد .
7-3 : الف) ترتیب قرار گرفتن گیرنده های چشایی بر روی زبان از جلو به عقب عبارتند از : شیرینی – شوری – ترشی – تلخی – می باشد . ب)شکل وسطی یک نوع پرز چشایی پیاله مانند مربوط به ناحیه عقب زبان ( تلخی ) را نشان می دهد که خود از تعداد زیادی جوانه ی چشایی تشکیل شده است . ج) یک جوانه چشایی شامل 1- سلول چشایی 2- سلول نگهبان 3- نورون های حسی است .
8-3 : هر نیم کره مخ داری 4 لوب می باشد پس در مجموع 8 لوب وجود دارد و هر لوب بوسیله شیارهای عمیقی از لوب دیگر جدا میشود .
9-3 : عصب بینایی از مجموع چند اکسون ساخته می شود و مولکولهای رنگیزه بینایی هم در انتهای دندریتی قرار دارند و بخش میان اکسون و دندریت که محل قرار گرفتن هسته می باشد جسم سلولی است .
1ـ سردرد نشوند. 2ـ کمتربه بیماری های آرترز مبنتلا شوند 3ـ کمتربه عفونت دستگاه تنقسی مبتلا شوند 4ـ بدن دربرابربیماری های عفونی مقاوم میکند .
زیراآب سرد به بدن شوک می دهد دراثرتکراراین عادت بدن می تواند باعوامل عفونت زا مخصوصا آن دسته ای که به دستگاه تنفسی صدمه می زنند مقابله نماید، واین افرادکمتربه استرس وفراموشی دچارمیشوند . همچنین بهبوددرگردش خون، افزایش ترشح هورمون تتسترون ، نشاط و ا نرژی رادربردارد. وپاغده های عرقی زیادی داردکه فروبردن پا درآب برای جلوگیری ازعرق کردن مفید می باشد.
درتعین گروه خونی انسان تنها یک عامل مجزا نقش دارد.این عامل الگو تینوژن نام دارد که به آن آنتی ژن می گویند . بنابراین انسان 4نوع گروه خونی دارد.اما حیوانات درتعین گروه خونی حیوانات مجموعه ای ازعوامل نقش دارند وبه همین دلیل بهتر است به جای گروه خونی از آنان به عنوان سیستم های گروه خونی نام برده شود.درهرسیستم عوامل متعددی نقش دارند که درمجموع به آن ها عامل های گروه خونی می گویند .
درهرسیستم عوامل متعددی نقش دارند و در مجموع به آنها عامل های گروه خونی گفته می شود..برای مثال در گاوها 10 سیستم گروه خونی شناسایی شده که تنها در2 نوع ازاین سیستم ها یک عامل مجزا تعین کننده گروه خونی است ودر دیگر سیستم ها مجموعه ای از عوامل متعدد در تعین گروه خونی نقش دارند، این گروه از عوامل درحقیقت پروتئین های مشخص هستند که در سرم خون یافت می شوند ، وجود هر یک از پروتئین ها درسرم خون حیوانات مورثی هست .بنابراین آزمایش نمونه خون حیواناتی که ازیک نژاد به خصوص هستند می تواند دربردارنده اطلاعاتی مهم درباره ی چگونگی فراهم آوردن امکاناتی برای تولید مثل آینده باشد که بتواند در مقایسه از ویژگی ها وصفات منحصر به فردی برخوردار باشد .گاهی در بعضی از حیوانات آنتی بادی های طبیعی در برابر برخی از عوام تعین کننده گروه خونی یافت میشود که درچنین مواردی بلافاصله پس از انتقال خون واکنش هایی نظیر تنگی نفس، گرفتگی عضلات، افزایش میزان ترشح بزاق ،اختلال در گردش خون راشاهد خواهیم بود .این در حالی است که اگر این حیوان بازهم تحت درمان های مشابه از طریق انتقال خون قرار گیرد با شرایط متفاوتی مواجه خواهد شد. دراین شرایط در این حیوان آنتی بادی هایی در برابر آنتی ژن های موجود در گروه خونی تزریق شده به آن ایجادخواهدشد وبه این نتیجه می توان به یقین گفت که این دو حیوان که از نظر انتقال خون ناسازگارند.
گروه های خونی گوسفند
گوسفندان دارای هفت نوع گروه خونی می باشند که با حروف R, M, D, C, B, A و X نمایش داده می شوند.گوسفندان را بر حسب این که گلبول های قرمزشان حاوی مقدار زیاد یا کم پتاسیم است به دو گروه تقسیم می کنند. این میزان اندازه گیری به وسیله سیستم M تنظیم می گردد. از گلبولهای قرمز گوسفندان معمولاً در بررسیهای ایمنی شناسی استفاده مینمایند زیرا به آسانی قابل تهیه بوده و به سهولت به دست می آیند.
گروه های خونی اسب
اسب ها دارای هفت سیستم گروه خونی هستند که با حروف Q, P, R, D, C, A و U نمایش داده می شوند. بیماری همولیتیک در کره اسب ها زیاد مطرح نیست ولی در کره قاطرها که اختلالات پادگنی بین حیوان نر (الاغ) و حیوان ماده (اسب) زیاد است حدود 8 تا 10 درصد کره ها ممکن است مبتلا به بیماری همولیتیک گردند. مکانیسم ایجاد پادتن بر ضد گلبول های قرمز چندان روشن نیست ولی تصور می شود که گلبول های قرمز جنین جریان خون مادر راه پیدا می کنند. مادیان ها در برابر گلبول های قرمز جنین به مادر در ماه آخر آبستنی و هنگام زایش در اثر شکسته شدن عروق خونی جفت صورت می گیرد.بیماری همولیتیک در اسب هایی مطرح است که چندین بار زایمان کرده اند. پادتن های موجود در بدن مادر از طریق جفت عبور نمی کنند بلکه از راه آغوز به کره منتقل می گردند. بنابراین کره سالم متولد می شود ولی چندین ساعت پس از خوردن آغوز آثاری چون ضعف، سستی، رنگ پریدگی مخاطات و زردی را بروز می دهد.
گروه های خونی خوک
خوک پانزده سیستم گروه خونی از A تا O دارد که مهمترین آنها گروه خونی A است. این گروه خونی دارای دو آلل A و O بوده که به وسیله ژن S کنترل می گردند.
بیماری همولیتیک در توله خوکها در اثر تزریق واکسن ضد طاعون خوک که حاوی خون خوک بودهایجاد میگردد. این واکسن شامل خون ویروسی است که به منظور غیر فعال ساختن آن رنگ کریستال ویوله به آن میافزایند. حساس ساختن ماده خوکها به وسیله این واکسن گاهی موجب بروز بیماری همولیتیک در نوزادان آنها می گردد، لازم به ذکر است که نژاد در این زمینه بی تأثیر نیست چرا که نژاد توله خوک های اسکس و وسکس بیشتر دچار این بیماری می گردند.
خبرگزاری فارس: وزیر بهداشت گفت: نیش پیشه جزء راههای انتقال ویروس ایدز محسوب نمیشود و تاکنون هیچ فردی در دنیا از این طریق به ویروس ایدز مبتلا نشده است .
کامران باقری لنکرانی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی فارس، افزود: نیش پشه جزء راههای انتقال ویروس ایدز محسوب نمیشود و گر چه برخی در این مورد داستانهای تخیلی نوشتهاند اما در دنیا تاکنون نمونهای گزارش نشده که کسی از این طریق به ویروس ایدز مبتلا شده باشد و چنین اتفاقی نیفتاده است.
وی ادامه داد: یکی از راههای اینکه بدانیم آیا مردم از روشهای انتقال ایدز مطلع هستند یا نه این است که از آنها میپرسیم آیا ویروس ایدز از طریق نیش پشه هم منتقل میشود، اگر کسانی بگویند بله، متوجه میشویم که سیستم به آن دسته از مردم در مورد روشهای انتقال ویروس ایدز درست آموزش نداده است.
ویروس ایدز از 4 طریق، رابطه جنسی غیر ایمن، سرنگ مشترک، خون و فرآوردههای خونی آلوده و مادر مبتلا به جنین منتقل میشود.
بر اساس آخرین گزارش وزارت بهداشت تاکنون 16هزار و 679 مبتلا به ویروس ایدز در کشور شناسایی شدهاند که از این تعداد 1269 نفر مبتلا به بیماری ایدز و 2382 نفر فوت شدهاند.
از نظر روش انتقال به ویروس ایدز نیز هنوز 5/67 درصد مبتلایان شناخته شده از طریق مصرف سرنگ مشترک و اعتیاد تزریقی مبتلا شدهاند و بعد از آن روش آمیزشی با 6/7 درصد در رده بعدی است، خون و فرآورده های خونی 5/1 درصد عامل انتقال این بیماری است و حدود 06/0 درصد مبتلایان نیز از طریق مادر به جنین گرفتار این ویروس شدهاند البته عامل ابتلا به ویروس ایدز در حدود 23 درصد مبتلایان هنوز ناشناخته است که گفته میشود بیشتر این افراد از طریق رابطه جنسی به ویروس ایدز مبتلا شدهاند.
از مجموع 16 هزار و 679 فرد مبتلا به ویروس ایدز در ایران، 11هزار و 257 نفر از طریق اعتیاد تزریقی، 1262 نفر از طریق آمیزشی، 246 تفر از طریق خون و فرآوردههای خونی و 92نفر از طریق مادر به کودک به این عارضه مبتلا شدهاند، 3822 نفر نیز در گروه ابتلا از راه نامشخص قرار دارند.
با وجود این کارشناسان بیماریها، در داخل وزارت بهداشت و بیرون آن، شمار واقعی مبتلایان به ویروس ایدز را بین 70 تا 100 هرار نفر برآورد میکنند.
باقری لنکرانی پیش از نیز به خبرنگار اجتماعی فارس گفته بود: با وجود افزایش تعداد مبتلایان به بیماری ایدز در ایران رشد و شتاب ابتلا به ویروس این بیماری در ایران از طریق سرنگ مشترک 40 درصد کاهش یافته اما نگرانی از شیوع این بیماری از طریق رفتارهای جنسی بیشتر شده است.
به گفته وزیر بهداشت، اکنون انتقال ایدز از طریق سرنگ مشترک و اعتیاد تزریقی در کشور تا حدی کنترل شده است اما نگرانی ما امکان شیوع این بیماری از سایر روشها به خصوص رفتارها و ناهنجاریهای جنسی است به همین علت در برنامه جدید کنترل ایدز در ایران اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به مردم در این مورد را با همکاری دستگاهها و موسسات دیگر در اولویت قرار دادهایم.
باقری لنکرانی گفت: این یک خطر بالقوه است که اگر از آن غفلت کنیم آینده کشور را با مشکلات جدی مواجه میکند و تمام دستاوردهای پر افتخار گذشته را در کنترل HIV در کشور که حاصل بیش از 10 سال تلاش همکاران ما در سراسر کشور است و اکنون آثارش نمایان شده است بر باد میدهد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: کنترل HIV/ ایدز در تمام دنیا کاری نیست که فقط از عهده وزارت بهداشت و سیستمهای بهداشتی و درمانی بر آید بلکه در تمام دنیا برای کنترل این پدیده دستگاههای مختلف با همکاری بین بخشی مشارکت میکنند.
وی گفت: آموزش، فرهنگ سازی، افزایش سطح آگاهیها و اطلاعات عمومی و بحث از بین بردن زمینههای فساد که منجر به این بیماری میشود باید با همکاری دستگاههای مختلف مرتبط پیگیری شود. تا آثار قابل توجهی در جامعه داشته باشد در غیر این صورت نگرانی از شیوع این بیماری از طریق رفتارهای جنسی در کشور جدی است.
وی افزود: برنامه دوم کنترل ایدز در وزارت بهداشت با مشارکت و همکاری بین بخشی و بر مبنای همکاری دستگاههای مختلف برای اجرای آن اکنون تدوین شده و به دولت رفته است که منتظر تصویب و اختصاص بودجه برای اجرای آن هستیم اما چه این برنامه تصویب بشود و چه نشود، برنامههای وزارت بهداشت برای کاهش آسیب و آموزش و اطلاع رسانی به مردم تغییر نمیکند اما اگر تصویب شود همکاریهای بین بخشی بیشتر میشود.